Suomessa on perinteisesti panostettu koulutukseen. Valtio tukee opiskelua, eikä suomalaisissa oppilaitoksissa opiskellessa tarvitse maksaa lukukausimaksuja. Ilmaisen koulutuksen nähdään usein olevan suomalaisten kansainvälisissä kouluvertailuissa menestymisen taustalla.
Keskiasteen ja ylempien asteiden koulutukseen hakeminen on avoin kaikille taustasta ja taloudellisesta asemasta riippumatta.
Monet suuren kaupungit Suomessa ovat rakentuneet yliopistojen ympärille ja jatkavat kasvamistaan edelleen. Uusia yliopistoja ei kuitenkaan ole perustettu pitkään aikaan, joskin yhdistymisiä on nähty. Yliopistotasolla oppilaitosten määrä on vähentynyt. Erilaisten erikoisoppilaitosten määrä on kuitenkin kasvussa, lähinnä yksityisellä puolella yritysten perustaessa itselleen sopivia oppilaitoksia ja kursseja. Näitä voidaan tehdä myös yhteyistyössä olemassa olevien oppilaitosten kanssa
Kampusalueet Etelä-Suomessa
Etelä-Suomi on ollut perinteisesti vahvoilla koulutuspaikkojen suhteen, vaikka yliopistokoulutuksen juuret Suomessa ovatkin Turussa. Esimerkiksi Helsingin alueella on tarjolla monenlaista alemman ja ylemmän tason korkeakoulua, joten jokaisen pitäisi olla helppo löytää mieleisensä alan koulutusta. Pääkaupunkiseudun jokaisessa kaupungissa on keskiasteen koulutusta ja Helsingistä löytyy useamman alan yliopistoja, sekä suomen- että ruotsinkielisiä.
Kouluihin hakeminen
Koulutukseen haetaan usein yhteishaulla, eli samalla hakemuksella haetaan yhtä aikaa useampaan oppilaitokseen tai saman oppilaitoksen eri koulutusaloille ja linjoille. On mahdollista, että hakija tulee hyväksytyksi useampaan oppilaitokseen tai opintolinjalle. Hakija voi itse päättää minkä paikan ottaa vastaan.
Opiskelu
Kun opiskelupaikka on otettu vastaan, on usein edessä muutto opiskelupaikkakunnalle ja ensimmäistä kertaa yksin asumaan. On mahdollista myös hakeutua erilaisiin opiskelijayhteisöihin asumaan, jos yksin asuminen ei innosta tai ei ole taloudellisesti mahdollista. Monissa suurissa kaupungeissa on myös opiskelijoille tarkoitettuja asuntoloita, joissa voi olla mahdollista asua myös omassa asunnossaan, tai niin sanottuja soluasuntoja, joissa asukkaalla on oma huone, mutta esimerkiksi olohuone ja keittiö ovat yhteisiä.
Opiskelijaelämä
Vapaa-aika on tärkeä osa opiskelua ja opintoihin liittyvää yhteisöllisyyttä. Viime aikoina on noussut otsikoihin esimerkiksi teekkareiden villit juhlat, jotka eivät kaikkien mielestä ole tarkoituksenmukaisia. Pääsääntöisesti opiskelijoiden erilaiset juhlat ovat kuitenkin iloisia tapahtumia ja tarjoavat mahdollisuuden mukavaan yhdessäoloon, jonka aikana voidaan solmia koko elämän kestäviä ystävyys- ja parisuhteita ja verkostoitua tulevaisuuden päättäjien kanssa.