Teknilliset alat ovat opiskelijoiden kestosuosikkeja vuodesta toiseen. Onhan Suomi insinöörien luvattu maa! Suomessa on kuitenkin paljon teknologiateollisuutta, kuin myös raskaampaa teollisuutta, johon taas esimerkiksi prosessitekniikan tai konetekniikan opinnot antavat hyvän pohjan. Siksi lähes kaikissa Suomen yliopistoissa voi opiskella teknillisiä aloja. Suomen parhaimpana teknillisen alan yliopistona pidetään Espoossa sijaitsevaa Otaniemeä, jossa moni osaaja on saanut oppinsa. Miten teknilliselle alalle sitten oikein pääsee opiskelemaan ja millaisia ominaisuuksia hakijalla kannattaa olla? Jos on kiinnostunut taideaineista ja haluaa siitä itselleen ammatin, ei varmasti kannata laittaa papereita vetämään tietotekniikan koulutusohjelmaan. Tai jos olet aikeissa työllistyä kaupan alalle, voi ekonomin tai merkonomin koulutus olla sinulle sopivampi. Jos olet aikeissa hakea teknilliselle alalle opiskelemaan tai haluat muuten vain tietää, millaista tekniikan opiskelu on, lue tästä artikkelista lisää.
Teknillinen ala
Moni teknilliselle alalle hakeutuva on jo jollain tasolla kiinnostunut tekniikasta. Monesti pojat hakeutuvat alalle tyttöjä useammin, mutta onneksi nykyisin tilanne on alkanut tasoittumaan. Perinteisesti pojat ovat olleet kiinnostuneempia esimerkiksi juuri tietokoneista, laitteista ja ohjelmista. Tytöillä on monesti erilaiset kiinnostuksen kohteet, mutta kuten mainittiin, onneksi tilanne on alkanut vähitellen tasoittua. Varsinkin työelämässä on hyvä, että on erilaisia näkemyksiä ja erilaisia ihmisiä.
Teknillinen ala pitää sisällään paljon esimerkiksi matematiikan opiskelua. Jos se on siis inhokkiaineesi koulussa, ei tekniikan ala välttämättä ole sinua varten. Jos aloitat yliopistossa tekniikan alan opinnot, on ensimmäinen vuosi lähes kokonaan matematiikkaa. Ja laskuja lasketaan varmasti tulevilla aineopintojenkin kursseilla. Esimerkiksi kone- ja prosessitekniikassa voidaan laskea monen sivun pituisia lujuuslaskuja, joissa ei yläasteen matematiikan opeilla enää pärjääkään.
Myös harrastuneisuus auttaa tekniikan alan opintoja. Jos olet touhunnut paljon vaikkapa tietokoneiden ja käyttöjärjestelmien kanssa, siitä on varmasti opinnoissa apua. Monet ovat myös jo aloittaneet ohjelmointiharrastuksen varhaisessa vaiheessa, joten korkeakoulun ohjelmointikurssit ovat hyvää jatkoa sen päälle. Voi jopa olla niin, että mikäli olet kokenut ohjelmoija, voivat jotkin alun kurssit tuntua hieman liian helpoilta. Silloin onkin hyvä syventää osaamistaan ja valmistua varsinaiseksi ohjelmointiguruksi.